Dominique Moïsi is een invloedrijke Frans-Joodse politicoloog en een deskundige met wereldfaam op het gebied van internationale relaties. In Parijs, de stad waar hij leeft, is hij verbonden aan het Institut Montaigne; hij is mede-oprichter van het Institut français des Relations Internationales. Hij was in de voorbije jaren visiting professor aan de Universiteit van Harvard en aan King’s College in Londen. Dominique Moïsi is ook de auteur van verschillende veelgeprezen boeken, waarvan wellicht het bekendste ook in het Nederlands vertaald is onder de titel De geopolitiek van emotie – Hoe culturen van angst, vernedering en hoop de wereld veranderen.
Dominique Moïsi heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug, maar brengt ook een zeer actuele boodschap: Europa moet angst omzetten in hoop. De persoonlijke geschiedenis van Dominique Moïsi is daar ook een getuigenis van. Hij werd geboren onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, als zoon Jules Moïsi, een overlevende van Auschwitz. Over zijn vader, ‘nummer 159721’ in Auschwitz, zegt Moïsi: ‘Hij overleefde angst en vernedering om mij te leren hoop te koesteren.’ Het is deze thematiek van angst, vernedering en hoop die centraal staat in de geopolitiek van emoties die Moïsi uittekent. Dat hoop mogelijk is na angst en vernedering is de boodschap die de jury en de Stichting met de keuze van Moïsi sterk willen ondersteunen.
De Spinozalens laureaat 2018 ontvangt in november van dat jaar in de Nieuwe Kerk in Den Haag uit handen van de burgemeester van Den Haag een sculptuur van Spinoza en een geldbedrag van € 10.000. Tijdens de uitreiking wordt een speciale boekuitgave als introductie op het werk van de laureaat gepresenteerd.
Belangrijkste boekpublicaties:
1991 – Le Nouveau Continent: Plaidoyer pour une Europe renaissante
2009 – La géopolitique de l’émotion
2011 – Un juif improbable