Nieuws

Uitreiking Spinozalens 2022

Op 17 november aanstaande overhandigt de Haagse locoburgemeester Robert van Asten de Spinozalens 2022 aan prof.dr. Martha C. Nussbaum. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Campus Den Haag

Lees meer »

Bruno Latour overleden

In de nacht van 8 op 9 oktober 2022 is Bruno Latour, lauraat van de Spinozalens 2020, overleden. Het bestuur van de Stichting Internationale Spinozaprijs betreurt de dood van deze

Lees meer »

Designing the Digital Good

Op 15 september start de ontwerpwedstrijd Desiging the Digital Good, het educatieproject in aanloop naar de uitreiking van de Spinozalens 2022 op 17 november 2022. De wedstrijd is bestemd voor

Lees meer »

Video Foucaults ‘Biomacht’

Naar aanleiding van het uitroepen van Michel Foucault tot laureaat voor de Spinozalens 2021 maakten de jonge Groningse filosofen Tjesse Riemersma en Jesse Havinga de educatieve video Biomacht. Het concept ‘biomacht’ vormt een centraal thema in het oeuvre van de Franse filosoof.

Lees meer »

Martha Nussbaum krijgt Spinozalens 2022

Michel Foucault is laureaat voor 2021
De Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum krijgt de Spinozalens 2022. Dit maakte juryvoorzitter prof.dr. Jet Bussemaker op 24 november 2021 bekend. Dat deed ze in het Haagse cultuurhuis Amare tijdens een gestreamd evenement in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen. Nussbaum zal gelauwerd worden voor haar bijdrage aan de ethische reflectie op het thema ‘gezondheid, risico en samenleving’. Zoals gebruikelijk, selecteerden de juryleden ook een historische denker. Zij kozen de Franse filosoof Michel Foucault als laureaat voor 2021. Hij zal worden geëerd met educatief materiaal dat begin volgend jaar wordt gepubliceerd.

Lees meer »

Activiteitenverslag 2019-2020 online

Het activiteitenverslag van de Stichting Internationale Spinozaprijs 2019-2020 staat online. Het staat vol links naar onder andere video’s van de uitreiking van de Spinozalens 2020 aan Bruno Latour, de lezing van van Latour voor Radboud Reflects en van de winnaars van de wedstrijd Geef stem aan de Noordzee. Het verslag geeft een goed beeld van de koers die de stichting afgelopen jaren is ingeslagen, op zoek naar een groter publiek voor de denkbeelden van haar laureaten.

Lees meer »

Educatieprojecten rondom laureaat Bruno Latour

Rondom de Spinozalens-laureaat Bruno Latour  is de Stichting Internationale Spinozaprijs een samenwerking aangegaan met het platform Ambassade van de Noordzee. In dit platform werken wetenschappers, kunstenaars en schrijvers samen om – in de geest van Latour – de Noordzee in te ‘emanciperen’ tot volwaardige politieke speler. Moet ze bijvoorbeeld een zelfstandig rechtspersoon worden? In het kader van de samenwerking tussen beide organisaties is het project Welkom in het Parlement van de Dingen opgezet.

Lees meer »

Lezing Latour en uitreiking Spinozalens 2020

Op 23 november 2020 geeft laureaat Bruno Latour via livestream een lezing voor Radboud Reflects. Een dag later reikt Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, op virtuele wijze de Spinozalens 2020 uit. Beide evenementen zijn via YouTube terug te zien.

Lees meer »

Spinozalens 2019-2020 in teken van technologie

In toenemende mate stellen technologische ontwikkelingen ons voor complexe morele en existentiële vragen. Voor de Spinozalensronde 2019-2020 heeft het bestuur van de Stichting Internationale Spinozaprijs daarom het thema ‘technologie’ gekozen.

Lees meer »