Spinozalens, een onderscheiding voor 
denkers over ethiek

Nieuws

Persbericht

Martha Nussbaum krijgt Spinozalens 2022

 

Michel Foucault is laureaat voor 2021

 

De Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum krijgt de Spinozalens 2022.  Dit maakte juryvoorzitter prof.dr. Jet Bussemaker op 24 november 2021 bekend. Dat deed ze in het Haagse cultuurhuis Amare tijdens een gestreamd evenement in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen. Nussbaum zal gelauwerd worden voor haar bijdrage aan de ethische reflectie op het thema ‘gezondheid, risico en samenleving’. Zoals gebruikelijk, selecteerden de juryleden ook een historische denker. Zij kozen de Franse filosoof Michel Foucault als laureaat voor 2021. Hij zal worden geëerd met educatief materiaal dat begin volgend jaar wordt gepubliceerd.

 

Lees meer
Persbericht

Activiteitenverslag 2019-2020 online

 

Het activiteitenverslag van de Stichting Internationale Spinozaprijs 2019-2020 staat online. Het staat vol links naar onder andere video's van de uitreiking van de Spinozalens 2020 aan Bruno Latour, de lezing van van Latour voor Radboud Reflects en van de winnaars van de wedstrijd Geef stem aan de Noordzee. Het verslag geeft een goed beeld van de koers die de stichting afgelopen jaren is ingeslagen, op zoek naar een groter publiek voor de denkbeelden van haar laureaten.

Persbericht

Lezing Latour en uitreiking Spinozalens 2020

Op 23 november 2020 geeft laureaat Bruno Latour via livestream een lezing voor Radboud Reflects. Een dag later reikt Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, op virtuele wijze de Spinozalens 2020 uit. Beide evenementen zijn via YouTube terug te zien.Lees meer
Nieuwsbericht

Educatieprojecten rondom laureaat Bruno Latour

Rondom de Spinozalens-laureaat Bruno Latour  is de Stichting Internationale Spinozaprijs een samenwerking aangegaan met het platform Ambassade van de Noordzee. In dit platform werken wetenschappers, kunstenaars en schrijvers samen om - in de geest van Latour - de Noordzee in te ‘emanciperen’ tot volwaardige politieke speler. Moet ze bijvoorbeeld een zelfstandig rechtspersoon worden? In het kader van de samenwerking tussen beide organisaties is het project Welkom in het Parlement van de Dingen opgezet.

 

Lees meer
Persbericht

Spinozalens 2020 gaat naar Franse filosoof Bruno Latour

Op 21 november 2019 maakte de Stichting Internationale Spinozaprijs de laureaten voor 2019-2020 bekend. Volgend jaar zal de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour (1949) de Spinozalens 2020 in ontvangst nemen. De Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) zal met een lesbrief worden geëerd. De bekenmaking vond plaats tijdens een bijeenkomst in de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam.

 

De Spinozalens-cyclus 2019-2020 staat in het teken van technologie. In toenemende mate stellen technologische ontwikkelingen ons voor urgente morele en existentiële vragen. Dat was voor de Stichting Internationale Spinozaprijs de reden om voor dit thema te kiezen.

 

Lees meer
Persbericht

Spinozalens 2019-2020 in teken van technologie

Kan technologie ons helpen om duurzaamheid te bevorderen? Op welke manier kan ze bijdragen aan ons geluk? In hoeverre bedreigt zij onze privacy en hoe erg is dat? In toenemende mate stellen technologische ontwikkelingen ons voor complexe morele en existentiële vragen. Voor de Spinozalensronde 2019-2020 heeft het bestuur van de Stichting Internationale Spinozaprijs daarom het thema ‘technologie’ gekozen.

 

Traditiegetrouw buigt een onafhankelijke jury zich over de toekenning van de Spinozalens aan een dode denker en een invloedrijke hedendaagse denker.

Lees meer
Persbericht

Lezingen en uitreiking Spinozalens 2018 - Dominique Moïsi

Op woensdag 21 november zal de Franse politieke denker Dominique Moïsi (1946) een lezing geven aan de Universiteit van Leuven, in de promotiezaal van de universiteitshallen, Naamsestraat, 22, 3000 Leuven, om 16 uur.
Programma downloaden.

 

Donderdag 22 november ontvangt Dominique Moïsi de Spinozalens 2018 in de Nieuwe Kerk te Den Haag. Programma van 15.30 tot 17.15 uur. Zaal open: 15.00 uur

Na de ceremonie houdt de laureaat de lezing ‘The Triumph of Fear: What went wrong’.

Aansluitend vindt de discussie ‘In search of Europe’ plaats met Herman Van Rompuy, Luiza Bialasiewicz en Caroline de Gruyter onder leiding van moderator Mathieu Segers. Tevens wordt het boek Triomf van de angst. De geopolitiek van series gepresenteerd.

Aanmelden vóór 19 november a.s.: protocol@denhaag.nl

 

Op vrijdagavond 23 november houdt de laureaat een lezing in Radboud Reflects te Nijmegen waarna hij wordt geïnterviewd door filosoof Arjen Kleinherenbrink.

Aanmelden: https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/triumph-fear-the-geopolitics-tv-series-lecture-by/

Nieuwsbericht

Winnaars scholierenwedstrijd bekend

Op vrijdag 23 november a.s. gaan de winnaars van de scholierenwedstrijd in debat met Dominique Moïsi, Spinozalens laureaat 2018, in Instituut Beeld en Geluid in Hilversum.

In een filmpje van ten hoogste twee minuten stellen zij hem een vraag waarbij zij zich laten inspireren door de beelden, hoofdrolspelers en symbolen uit de serie The Game of Thrones, een van de essays uit het boek Triomf van de angst. De geopolitiek van series dat binnenkort verschijnt. Nieuwsgierig? Bekijk dan nu de filmpjes! 

Lees meer
Evenement

Dominique Moïsi: Oproep Scholierenwedstrijd

De stichting wil jongeren kennis laten maken met Dominique Moïsi, de Spinozalens laureaat 2018. In samenwerking met VanDijk Educatie en Boom Filosofie schrijven wij een scholierenwedstrijd uit. Het onderwerp is ‘Game of Thrones’, een hoofdstuk uit Triomf van de angst. De geopolitiek van series, dat gratis beschikbaar is.

Wij roepen leerlingen op een vraag over dit onderwerp te bedenken die zij graag aan de laureaat willen stellen. De klas stuurt de meest prikkelende vraag (graag in de Engelse taal) in, liefst met een (telefoon)filmpje van hooguit twee minuten waarbij ze zich laten inspireren door de beelden, hoofdrolspelers en symbolen uit deze serie.

Geïnteresseerd? Lees meer en download het hoofdstuk.

Persbericht

Lesbrief dode denker

De Stichting Internationale Spinozaprijs presenteert met trots de lesbrief over het leven en gedachtegoed van Jan Patočka, filosoof en activist.

Binnen het thema ‘Europa’ eert de jury, onder voorzitterschap van Herman Van Rompuy, deze dode denker daar zijn gedachtegoed nog steeds zeer relevant is.

 

De lesbrief en een introductiefilmpje van auteur Eddo Evink zijn te downloaden.

Docenten uit het voortgezet en hoger onderwijs kunnen ook gratis gedrukte exemplaren bestellen. De bestelwijze vindt u hier.

Persbericht

Spinozalens-laureaat 2018 en dode denker bekend

Binnen het thema ‘Europa’ eert de stichting Internationale Spinozaprijs als ‘dode’ denker  Jan Patočka (1907-1977).  Patočka wordt beschouwd als een van de belangrijkste Tsjechische filosofen,  en  een van de belangrijkste Centraal-Europese filosofen van de 20ste eeuw. Hij was niet alleen een filosoof, maar ook een activist die  stierf in gevangenschap na een urenlange ondervraging door de geheime dienst.

Lees meer
Persbericht

Uitreiking Spinozalens 2016

Op donderdag 24 november ontvangt  Kwame Anthony Appiah de Spinozalens 2016 uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan in  de Rode Hoed te Amsterdam.  

Lees meer
Persbericht

Lezingen in Nederland en België

Behalve de Spinozalezing in Amsterdam houdt Appiah op 23 november een lezing aan de Universiteit van Leuven (pdf).

Op 25 november ontmoet hij Nederlandse scholieren in het kader van een scholierenwedstrijd, en spreekt met hen over het hoofdstuk ‘Slavernij’ uit De erecode.

De avond van 25 november treedt hij op bij Radboud Reflects in Nijmegen.

PERSBERICHT

Boek De erecode

Tevens verschijnt het boek De erecode. Hoe morele revoluties plaatsvinden waarin Appiah glashelder laat zien welke rol het begrip 'eer' speelt bij sociale hervormingen. Hij toont aan dat gewoonten niet veranderen door rationele argumenten, maar eerder door verschuivende gevoelens van eer.

 

Uit de pers Kwame Anthony Appiah in NieuwW!J:  ‘Eer is het probleem, en ook de oplossing’. Lees het hele artikel.

Persbericht

Winnaars scholierenwedstrijd

Indringende vragen over slavernij krachtig ondersteund door 2 minuten filmpjes. Als winnaars zijn uitgeroepen:  Berlage lyceum, Amsterdam, St. Ursula, Horn, Limburg, twee klassen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem en de Nederlandse klas van de Europese School uit München.

Op vrijdag 25 november gaan de leerlingen in gesprek met Kwame Anthony Appiah; journalist Marcia Luyten modereert. 

EVENEMENT

Kwame Anthony Appiah: Oproep Scholierenwedstrijd

De stichting wil jongeren kennis laten maken met Kwame Anthony Appiah, de Spinozalens laureaat 2016. In samenwerking met Van Dijk Educatie en Boom Filosofie schrijven wij een scholierenwedstrijd uit. Het onderwerp is ‘Slavernij’, een hoofdstuk uit Appiah’s boek De erecode, dat gratis beschikbaar is.

Wij roepen leerlingen op een vraag over dit onderwerp te bedenken die zij graag aan de laureaat willen stellen. De klas stuurt de meest prikkelende vraag (graag in de Engelse taal) in, liefst met een (telefoon)filmpje van hooguit twee minuten. 

Lees meer
Evenement / 24 mei 2016

Hannah Arendt: Denken als buitenstaander

24 mei 2016 in de Rode Hoed te Amsterdam.

Niemand heeft de morele en politieke vragen van deze tijd zo scherp geformuleerd als Hannah Arendt (1906-1975). Als emigrant heeft ze een scherp oog voor blinde vlekken van de traditie: ‘We kunnen het ons niet langer veroorloven om alleen het goede uit het verleden als onze erfenis te beschouwen, terwijl we het slechte verwerpen en het eenvoudig beschouwen als dood gewicht dat vanzelf door de tijd zal worden begraven en vergeten.’ Volgens Hannah Arendt is ons belangrijkste, ons meest menselijke vermogen, het denken, het enige wapen tegen het kwaad. Juist het denken maakt het mogelijk om goed te onderscheiden van kwaad, mooi van lelijk, en om een nieuw begin te maken.

Lees meer
Persbericht

De Buitenstaander

Binnen het thema ‘De Buitenstaander’ eert de stichting Internationale Spinozaprijs als ‘dode’ denker Hannah Arendt (1906-1975). Arendt is haar hele leven bezig geweest met het onderzoek naar de diepere laag onder en achter de politieke actualiteit van verleden en heden. Kenmerkend voor haar manier van denken is dat die begint bij het goed waarnemen van concrete situaties. Daarbij stelt zij de mens en de persoonlijke verantwoordelijkheid boven alles, en geeft zij de opdracht om de wereld onwankelbaar tegemoet te treden, haar beter te begrijpen, en er samen met anderen vrij in te handelen.

Lees meer

Stichting Internationale Spinozaprijs

Telefoon: +31 (0)6 20 73 95 01
e-mail: Neem contact op

KvK Amsterdam 33298972


een website van: