Spinozalens, een onderscheiding voor 
denkers over ethiek
Persbericht

De Buitenstaander

Binnen het thema ‘De Buitenstaander’ eert de stichting Internationale Spinozaprijs als ‘dode’ denker Hannah Arendt (1906-1975). Arendt is haar hele leven bezig geweest met het onderzoek naar de diepere laag onder en achter de politieke actualiteit van verleden en heden. Kenmerkend voor haar manier van denken is dat die begint bij het goed waarnemen van concrete situaties. Daarbij stelt zij de mens en de persoonlijke verantwoordelijkheid boven alles, en geeft zij de opdracht om de wereld onwankelbaar tegemoet te treden, haar beter te begrijpen, en er samen met anderen vrij in te handelen.

Tevens is vandaag -op de geboortedag van Spinoza- de Spinozalens laureaat 2016 bekendgemaakt: een hedendaags invloedrijke denker met oog voor ‘De Buitenstaander’.

 

Het gaat om Kwame Anthony Appiah (1955), een Brits-Ghanees filosoof en schrijver. Sinds 1981 is Appiah werkzaam in de Verenigde Staten, momenteel als hoogleraar aan New York University. Appiah schreef onder meer het voor een groot publiek toegankelijke boek Kosmopolitisme, een moreel manifest waarin hij pleit voor een grotere rol voor kunst en literatuur in ons cultureel-maatschappelijk bewustzijn, en afrekent met onze stereotypen over ‘het Westen en de rest’. In zijn boek In my Father’s House laat Appiah zien hoe de Afrikaanse identiteit en erfenis doorspelen in de Afro-Amerikaanse geschiedenis.

 

De Spinozalens laureaat 2016 ontvangt op 24 november van dat jaar in de Rode Hoed uit handen van de burgemeester van Amsterdam een sculptuur van Spinoza en een geldbedrag van € 10.000. Tijdens de uitreiking wordt een speciale boekuitgave als introductie op het werk van de laureaat gepresenteerd.
De ‘dode’ denker wordt –in navolging van Spinoza, Rousseau en Kant - geëerd met een lesbrief voor het voortgezet en hoger onderwijs. De lesbrief, geschreven door Denker des Vaderlands Marli Huijer en Frank Meester, verschijnt in de loop van 2016.

 

De activiteiten van de Stichting Internationale Spinozaprijs worden mede mogelijk gemaakt door: SHV Holdings NV, Van Dijk Educatie (hoofdsponsors), Gemeente Amsterdam, PriceWaterhousecoopers, Humanistisch Verbond, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en Uitgeverij Boom verzorgt de speciale boekuitgave.


Stichting Internationale Spinozaprijs

Telefoon: +31 (0)6 20 73 95 01
e-mail: Neem contact op

KvK Amsterdam 33298972


een website van: