Laureaat 2002
Avishai Margalit

Avishai Margalit woont in Jeruzalem en is daar hoogleraar filosofie aan de Hebrew University. De laatste jaren houdt hij zich met name bezig met de politieke filosofie. In zijn denken neemt hij op verrassende wijze het begrip fatsoen als maatstaf van beschaving. Hij onderzoekt concrete situaties waarin mensen vernederd worden en laat zien dat het tonen van respect ons al een eind op weg helpt naar een fatsoenlijke samenleving.
Behalve een groot aantal boeken (waaronder zijn belangrijkste werk: The Decent Society) en artikelen in diverse vaktijdschriften schrijft hij regelmatig voor de New York Review of Books. Margalit behoort tot de oprichters en actieve leden van Peace Now, Israëls belangrijkste vredesbeweging. In 2004 publiceerde Margalit samen met Ian Buruma het boek Occidentalism. The West in the eyes of its enemies.
“In gesprek met Israëlische Arabieren en Palestijnen raakte hij overtuigd van de centrale betekenis van eer en vernedering in de levens van mensen.” (citaat juryrapport)

Deze website gebruikt cookies om een zo prettig mogelijk ervaring te creëren.