Spinozalens-2016_kwame_anthony_appiah

Laureaat 2016
Kwame Anthony Appiah

Kwame Anthony Appiah is een Brits-Ghanees filosoof en schrijver. Appiah werd geboren in Londen, als zoon van de Ghanese politicus Joe Appiah en kinderboekenschrijfster Peggy Cripps. Hij bracht zijn jeugd door in Ghana, waarna hij terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk voor zijn studies. Aan het Clare college van de University of Cambridge behaalde hij de graad van Doctor in de filosofie.

Appiah was docent in de filosofie en de Afrika- en African-American studies aan de Universiteit van Ghana en de University of Cambridge. Sinds 1981 is hij werkzaam in de Verenigde Staten, momenteel als hoogleraar filosofie aan New York University.

 

Volgens de jury zijn belangrijke publicaties: In my father’s house (1992), waarin Appiah laat zien hoe de Afrikaanse identiteit en erfenis doorspelen in de Afro-Amerikaanse geschiedenis, en het recenter gepubliceerde The ethics of identity en Cosmopolitanism: Ethics in a world of strangers, een moreel manifest waarin hij pleit voor een grotere rol voor kunst en literatuur in ons cultureel-maatschappelijk bewustzijn, en afrekent met onze stereotypen over ‘het Westen en de rest’. (In Nederlandse vertaling verschenen onder de titel Kosmopolitisme, ethiek in een wereld van vreemden)

 

De Spinozalens laureaat 2016 ontvangt op 24 november van dat jaar in de Rode Hoed uit handen van de burgemeester van Amsterdam een sculptuur van Spinoza en een geldbedrag van € 10.000.  Tijdens de uitreiking wordt een speciale boekuitgave als introductie op het werk van de laureaat gepresenteerd (Boom uitgevers, Amsterdam)

Deze website gebruikt cookies om een zo prettig mogelijk ervaring te creëren.