Weinig denkers hebben zo’n helder stempel op de laatste twee eeuwen gedrukt als Immanuel Kant. Waar de Franse Revolutie in 1789 een blijvende politieke omwenteling teweegbracht, daar veroorzaakten Kants werken, en vooral zijn Kritiek van de zuivere rede (1781 en 1787), een filosofische aardverschuiving. De denkers die de spreekbuis van onze tijd geworden zijn, zoals Schopenhauer, Heidegger, Wittgenstein en Lyotard, bevestigen het: bij Kants denken is onze wereld pas echt modern geworden.
Kant verkent de mogelijkheden en grenzen van de menselijke rede — of hij nu als onderwerp kennis, ethiek, kunst of religie neemt. Iedereen die zich modern of postmodern noemt, is erfgenaam van dit kritische zelfonderzoek. Kants oeuvre is daarom veel meer dan een reeks belangwekkende wetenschappelijke geschriften: het is het fundament van een tijdperk dat nog lang niet ten einde is.
Binnen het thema Goed & Kwaad in de 21e eeuw. De betekenis van politieke idealen werd Immanuel Kant gekozen als ‘dode’ denker 2013. Hij wordt geëerd met een lesbrief voor het voortgezet en hoger onderwijs. De lesbrief, geschreven door Dr. Hans Dijkhuis, verschijnt in de loop van 2014.
Kants vertaalde werken zijn verschenen bij Uitgeverij Boom te Amsterdam.