Hannah Arendt is een van de belangrijkste politieke denkers van de twintigste eeuw. De Duits-joodse filosofe werd geboren in 1906 en groeide op in Königsberg. Ze studeerde filosofie onder Martin Heidegger en Karl Jaspers. Toen de nazi’s aan de macht kwamen, vluchtte ze via Parijs naar de Verenigde Staten, waar ze bleef wonen tot haar dood in 1975.
Arendt is haar hele leven bezig geweest met het onderzoek naar de diepere laag onder en achter de politieke actualiteit van verleden en heden. Kenmerkend voor haar manier van denken is dat die begint bij het goed waarnemen van concrete situaties. Daarbij stelt zij de mens en de persoonlijke verantwoordelijkheid boven alles, en geeft zij de opdracht om de wereld onwankelbaar tegemoet te treden, haar beter te begrijpen, en er samen met anderen vrij in te handelen.
Arendts discours over het kwaad in de wereld, over terrorisme en wereldvreemdheid, maar ook over de kracht van de democratie hebben niets aan actualiteit ingeboet. Arendts belangrijkste werken zijn: The Origins of Totalitarianism (1955); The Human Condition (1958); Eichmann in Jerusalem (1963)
Binnen het thema ‘De Buitenstaander’ werd Hannah Arendt gekozen als ‘dode’ denker 2015. Zij wordt geëerd met een lesbrief voor het voortgezet en hoger onderwijs. De lesbrief, geschreven door Denker des Vaderlands Marli Huijer en Frank Meester.