Educatieproject rond Martha Nussbaum – Laureaat 2022.

 

Het educatieproject Designing the Digital Good is een ontwerpwedstrijd voor havo- en vwo-leerlingen (NL) en leerlingen uit het secundair onderwijs (VL). De ontwerpwedstrijd vindt plaats najaar 2022. Aanleiding vormt de uitreiking van de Spinozalens 2022 aan de Amerikaanse filosoof Martha C. Nussbaum op 17 november as. Het thema van deze prestigieuze filosofieprijs is dit keer ‘gezondheid, risico en samenleving’.

Waar gaat de ontwerpwedstrijd over?

  • De overkoepelende ontwerpvraag luidt: ontwerp een instrument dat bijdraagt aan het mentale welzijn van jongeren in de digitale wereld. Dat instrument kan zijn: een podcast, een app, video, een (geschreven of mondeling) advies aan een minister of de industrie, of een andere (niet-digitale) tool.
  • Het mentale welzijn wordt toegelicht aan de hand van Nussbaums human capability-benadering. Die benadering heeft ongekend veel invloed gehad in de sociale sector en op het gebied van mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking. De theorie is makkelijk met voorbeelden uit te leggen, ook aan jongeren zonder filosofie in hun vakkenpakket. Zie bijvoorbeeld deze omschrijving van Nussbaums capabilities (mogelijkheden).
  • Leerlingen kiezen zelf een thema uit de digitale wereld dat hen aanspreekt. Denk daarbij aan cyberpesten, experimenteren met online identiteit, het ‘ideale’ leven van de influencer, verslaving aan social media, online gokken, sexting, digitale fitnessprogramma’s, online communities et cetera.

 

Voor meer informatie klik hier. Of neem contact op met Regine Dugardyn via onderstaand adres.

Aanmelden kan tot 3 juli via info@spinozalens.nl.